Fietstocht 15 Mei 2015

Schrijf je nu in voor de fietstocht op 15 Mei. (Bij “lees meer” kunt u zich inschrijven)

Rick Huijbregts uit Oisterwijk is 25 jaar. In 2008 werd hij door het noodlot getroffen. Als gevolg van een ongeval raakte hij voor de rest van zijn leven ernstig gehandicapt. Zijn ouders richten de Stichting Rick op, gespecialiseerd in duo- en rolstoelfietsen. Om aandacht te vestigen op het werk van deze stichting wordt iedereen met een duo- of rolstoelfiets of een ander type fiets voor gehandicapten uitgenodigd om op vrijdagmiddag 15 mei deel te nemen aan een speciale fietstocht. Uiteraard mogen ook familieleden en bekenden meefietsen voor dit goede doel.

Deze tocht begint om 13.00 uur op het St.-Jansplein in Moergestel. Het initiatief van de Stichting Rick is een onderdeel van Moergestel Fiets- en Wandeldorp. De tocht is ca.30 kilometer lang en voert door de Kampina, een van de mooiste natuurgebieden van Brabant. Deelname kost 10 euro en kan worden overgemaakt op rekening NL10 RABO 0154 0578 94.
“De opbrengst is voor de Stichting Rick”, verklaart Wil Huijbregts.
De bijdrage die wordt gevraagd wordt besteed aan onderhoud van de fietsen.

Oisterwijker Wil Huijbregts (56) is de vader van Rick. Hij zegt te hopen dat veel eigenaren en gebruikers van speciale fietsen voor mensen met een beperking op 15 mei naar Moergestel komen en dat zo de grondslag wordt gelegd voor een traditie. Voor mensen met een beperking is fietsen of met de fiets meegaan net zo fijn en belangrijk als voor valide mensen. Tijdens de speciale tocht is er alles op gericht om het de gebruikers van de duo- en rolstoelfietsen zoveel mogelijk naar de zin te maken. Het is de bedoeling de fietstocht elk jaar te gaan houden.

Het tragische begin van dit alles speelde zich in feite af op 16 juli 2008 toen Rick Huijbregts een zwaar auto-ongeval kreeg op de gevaarlijke weg van Hilvarenbeek naar Tilburg. Hij was op weg naar het ziekenhuis waarin een vriend na een ernstig ongeluk terecht was gekomen. Rick Huijbregts lag anderhalf jaar in coma. Hij woont nu zelfstandig in het Goed Wonen-complex aan de Cia van Boorthof in Oisterwijk. De ouders van Rick hebben deelgenomen aan de realisatie van deze woonvoorziening voor jongeren met een beperking.

Met behulp van een rolstoelfiets deden de ouders van Rick samen met hem bijvoorbeeld boodschappen. ”We gebruikten deze fiets één tot twee keer per week. We vroegen ons af of er mensen waren die de fiets op andere momenten wilden gebruiken”, vertelt Wil Huijbregts over het ontstaan van het idee om de Stichting Rick op te richten. In oktober 2009 was deze stichting een feit. Het doel is eenvoudig: het uitlenen van speciale fietsen voor mensen met een beperking. Met behulp van sponsoren en met name door het ontwikkelen van activiteiten is de fietsvloot inmiddels uitgebreid tot 7 duo-fietsen, 3 rolstoel-fietsen (allebei met trapondersteuning) en een tandem. De stichting is uniek in Nederland. De fietsen worden gratis ter beschikking gesteld. Vaak wordt door de gebruikers van de fietsen een vrijwillige bijdrage gegeven.

Gilde St.-Joris

Bij het ontwikkelen van de activiteiten van de Stichting Rick tijdens Moergestel Fiets- en Wandeldorp krijgt de organisatie alle hulp van het Moergestelse gilde St.-Joris. Bij het vertrek van de speciale tocht op vrijdagmiddag 15 mei worden de deelnemers met gilde-vertoon uitgezwaaid. Op zaterdag 16 mei gaan de leden van het gilde met de speciale fietsen van Stichting Rick op stap. Ze nemen dan ouderen van zorgcentrum Stanislaus in Moergestel mee. Het motto is: ‘Met elkaar-voor elkaar-op de duofiets.’